Algemene hike technieken

“Hike” is een veel voorkomend woord binnen Scouting, maar wat betekent dit woord nu eigenlijk? “Hike” is een Engels woord en betekent simpelweg “zwerftocht”. En dit zwerven is dan rondtrekken met je “huis” op je rug en een paar stevige stappers aan. Om een hike zo goed mogelijk te lopen moet je van tevoren wel wat voorbereidingen treffen. Stel jezelf maar eens een aantal vragen: Waar ga ik slapen, in een tent of onder een zeil. Hoe maak ik mijn eten klaar. Zijn mijn schoenen nog wel in orde en ga zo maar door. Weet dat een goede voorbereiding het halve hikewerk is!!! We gaan eens even een aantal zaken uitsplitsen:

1. Kaart en Kompas

Een hike loopt je volgens een routebeschrijving; deze kan bestaan uit een stripkaart, kruispuntenroute, oleaat, kompasrichtingen etc. Vaak heb je hiervoor hulpmiddelen nodig zoals een topografische kaart, kompas, kaarthoekmeter, potlood en papier. Zorg er dus voor dat je deze dingen altijd bij je hebt. De technieken behandelen we later.

2. Eten, drinken en slapen

Wie energie verbruikt moet eten, drinken, slapen en daarover gaat dit stukje. Als je door de bossen zwerft, trappersbaantje neemt en meer van dit soort opdrachten uitvoert verbruik je een behoorlijke hoeveelheid energie. Hoe kom je nu aan deze energie? Simpelweg komt het hier op neer: Het voedsel dat je binnen krijgt wordt gedeeltelijk door het bloed opgenomen, het bloed stroomt door je hele lichaam en voorziet zo spieren en andere energiegebruikers in je lichaam van voedsel. Als je actief bezig bent verbrand je die voedingsstoffen. Kortom na verloop van tijd zit je zonder “benzine”. Je zal dan snel vermoeid raken. Blijf dus regelmatig en drinken (’s zomers vooral). Onregelmatig eten is slecht voor de spijsvertering. Eet vooral gevarieerd, dus niet alleen snoep en cola. Beter voor de dorst is een slok koude thee zonder suiker. Fruit, boord, vlees en groente zijn de beste voedingsmiddelen.

Wat minstens zo belangrijk is, is slapen. Zorg altijd voor voldoende nachtrust! Ja, zal je nu zeggen, maar ik slaap altijd zo slecht in een tent omdat ik het altijd of te warm of te koud heb. Om de kou tegen te gaan moet je er voor zorgen dat je tussen je slaapzak en de grond een isolatie aanlegt. We denken hierbij aan een isolatiematje of gewoon een deken (dubbel). Raar maar waar: KOU KOMT VAN ONDEREN!!! Wat de warmte betreft, zet je tentje in de schaduw van een paar bomen en trek nachtkleding aan die vocht kan opnemen, je hebt dan minder last van zweten.

3. Schoeisel

Hiken betekent lopen, soms zelfs heel veel lopen. Het is daarom zaak een paar goede schoenen aan te trekken. De beste schoenen voldoen aan de volgende eisen:
1. Ze knellen niet. 2. Ze zijn niet te groot. 3. Ze zijn ingelopen. 4. Ze zijn waterdicht (poetsen!). 5. Alle vitale onderdelen zijn betrouwbaar, dus geen lossen zolen of halfverotte veters.

Hike tips:
– Neem wanneer je een paar dagen/weken gaat hiken altijd een paar reserve veters mee en vergeet je schoenpoets niet. – Ga NOOIT een hike op laarzen lopen, zo voorkom je blaren!!! – Trek alleen goede sokken aan, geen gestopte dus, want hierdoor kun je ook blaren krijgen – Heb je nogal last van zweetvoeten (=blaren) gebruik dan wat talkpoeder. Strooi de binnenkant van je sokken en je schoenen lichtjes in met dit poeder (neemt vocht op). Als je onderweg een kleine pauze neemt lucht dan je voeten even.

4. De Uitrusting

Het belangrijkste van de uitrusting ben jezelf: Hoe fit ben je, heb je je bepakking goed uitgekiend en heb je er wel zin in? Omdat je al je spullen zelf moet sjouwen is het belangrijk de bepakking zo licht en zo handig mogelijk in te pakken. Dat betekent in ieder geval dat je om de volgende dingen moet denken:
Laat zware dingen zoals luchtbedden thuis. Als je een tent meeneemt, zorg er dan voor dat het een lichtgewicht shelter is. Ga je met z’n tweeen op stap, dan kun je met een aantal dingen samen doen. Neem die dan ook niet mee (zoals tandpasta, zeep, schopje, kompas etc.). Zet alles wat je mee wilt nemen bij elkaar en verdeel het gewicht eerlijk. (Een tent kun je ook verdelen, de 1 het doek, de ander de stokken).

Een rugzak pakken is eigenlijk heel eenvoudig:
– Zware spullen zoveel mogelijk bovenin en zo dicht mogelijk tegen je rug aan.
– Begin onderaan met je reserve kleding (regenkleding bovenop)

Wat neem ik mee op hike?
Bijvoorbeeld: – Tent – Slaapzak – Bord, mok, bestek – Zakmes – Zaklantaarn – Reserve kleding – Zwemspullen (’s zomers) – Toiletartikelen. (kam, zeep, tandenborstel, tandpasta, toiletpapier) – Handdoek, washandje – Schrijfgerei, fototoestel (evt.) – Kompas, kaarthoekmeter – Kookmateriaal – Levensmiddelen, veldvles – EHBO setje

Tot slot dit: wees altijd kritisch op jezelf, controleer alles. Een goede voorbereiding is al de helft van een geslaagde hike. Geniet van de dingen in de natuur. Neem er de tijd voor. Ook voor de opdrachten die je moet doen bij de posten. Op deze manier zal je na iedere hike kunnen zeggen: “Het was een waar avontuur!” (Scouting natuurlijk avontuurlijk!) Succes op al je hikes……

Zelf je rugzak maken

Op het Brownsea Camp moet je zelf je eigen gemaakte rugzak meenemen naar het kamp(thuis dus al aan de slag!). Hierbij geven we enkele voorbeelden hoe je zelf een rugzak maakt. Kies zelf degene die je het leukst vindt om te maken, maar zorg ervoor dat hij goed stevig is want je moet er een dagtocht mee lopen (incl wat bagage)!

Houten frame rugzak

Maak een ladderframe dat op je rug past, met aan de onderzijde een haaks uitsteeksel dat met dwarsbalkjes is vastgezet. Maak er schouderbanden aan en ook een lus voor je riem. De baggage kan op de dwarsbalkjes vastgebonden worden. Doe je baggage in een plastic tas.

Vorkframe

Een sneller te maken rugzak kan worden gemaakt van een gevorkte tak met dwarsstukken waaraan de baggage gehangen kan worden.

Broekrugzak

Een andere manier om zelf een rugzak te maken is van een oude broek. Verbind de pijpen met de riemlusjes en je hebt twee prachtige draagbanden. Stop je spullen in een vuilniszak en stop die in het kontgedeelte van de broekrugzak. Doe een touw door alle riembandjes dan kan je je rugzak afsluiten en klaar is je broekrugzak!