Geschiedenis

Brownsea Island, het eerste Scouting kamp

De titel van deze pagina is misleidend omdat het kamp dat Baden Powell organiseerde van 31 juli tot 9 augustus 1907 eigenlijk een experimenteel kamp was om zijn ideeen in zijn boek “Scouting for boys” te testen. Het kamp werd gehouden op Brownsea Island, een eiland langs de zuidwestkust van Engeland

Op kaart weergeven

Waarom Brownsea Island?

BP heeft voor Brownsea Island gekozen omdat het afgelegen lag en omdat het moeilijk te bereiken was. BP was in die tijd een heel bekend figuur en als de pers had geweten van zijn plannen dan kon het kamp toch in alle rust doorgaan.

In mei 1907 was BP op vakantie in Ierland, daar ontmoete hij Charles van Raalte. Ze werden vrienden en hij nodigde BP uit om eens langs te komen op hun huis op Brownsea Island.

Als jongen had BP al eens in Poole Harbour gezeild met zijn broers en hij kende dus het eiland, ze waren er ook aangeland met de boot. Steeds meer was BP overtuigd dat Brownsea Island de ideale plek was voor het kamp dat hij in gedachten had: geisoleerde ligging, maar niet ver van de beschaving om het kamp te bevoorraden. Toen BP een brief naar Charles van Raalte schreef om toestemming te vragen om het kamp op het eiland te organiseren kreeg hij onmiddellijk reactie. Natuurlijk kon hij komen. Om te helpen met de voorbereidingen stuurde Charles bij de brief een boek over het eiland en zijn geschiedenis, dat hij net had geschreven. Hoe meer BP over het eiland ontdekte hoe zekerder hij werd dat dit kleine stukje grond van ongeveer 2,5km bij 1 km de ideale plek was voor het kamp en hij stemde in om het kamp te houden in augustus 1907.


Ansichtkaart van het kamp

Op 29 juli 2007 zette Bill Harvey met zijn boot de “Hyacinth” Baden Powell en enkele jongens uit Londen af op het Brownsea eiland (bij Island Quay). Baden Powell en de jongens liepen vervolgens het stukje langs de kustlijn naar het kampterrein.


Baden Powell and “Scouts” op de boot de Hyacinth op weg naar Brownsea Island

Deelnemers aan het Brownsea Camp

Het kamp bestond uit 20 jongens met elk een verschillende achtergrond. 10 jongens kwamen van scholen van Eton en Harrow en waren de jongens van vrienden uit het leger en andere bekenden van Baden Powell. Van de resterende 10 jongens kwamen 7 van de “Bournemouth Boys Brigade” en 3 van “Poole Boys Brigade”.

De jongens werden onderverdeeld in 4 patrouilles met de namen: Stieren, Wolven, Wulpen en Raven. Om zich van elkaar te kunnen onderscheiden kregen de jongens lange wollen linten in verschillende kleuren die ze aan hun linker schouder moesten vastmaken: Groen voor de Stieren, Blauw voor de Wolven, Geel voor de Wulpen en Rood voor de Raven. De oudste van elke patrouille werd aangewezen als Patrouille leider en kreeg een vlag met het dier van de patrouille erop uitgereikt. Elke Patrouille leider kreeg de volle verantwoordelijkheid van alle patrouille leden ten alle tijde, zowel in het kamp, als in het veld. Alles werd per patrouille gedaan. Elke patrouille had een eigen plek binnen het kampterrein.

Deelnemers:

Wolven

Stieren

Wulpen

Raven

Patrouille Leider

Patrouille Leider

Patrouille Leider

Patrouille Leider

B Wroughton (1)T. Evans-Lombe (1)G. Rodney (1)H. Emley (1)

Patrouille leden

Patrouille leden

Patrouille leden

Patrouille leden

C.S. Curteis (1)A. Primmer (3)Bertie Watts (2)B. Tarrant (2)
J. Evans-Lombe (1)B. Blandford (2)A. Vivian (2)W. Rodney (1)
Percy Medway (3)J. Rodney (1)T. Bonfield (2)H. Collingbourne (2)
R. Giles (3)M. Noble (1)R. Grant (2)H. Noble (1)

Achtergrond van de Patrouille leden:

  1Public School Boys
 21st Bournemouth Boys Brigade
 31st Poole Boys Brigade

Elke jongen kreeg een koperen badge opgespeld. Wanneer hij een aantal testen doorstond (knopen, spoorzoeken, etc.) kreeg hij een andere badge opgespeld onder de eerste met de tekst “Be prepared”. Verder werden er kaki dassen gedragen.

Elke patrouille kreeg een aparte legertent toegewezen. Baden Powell sliep in een aparte legertent. Ook was er een legertent om in te koken en een tent om in te schuilen voor slecht weer.

Programma

Elke dag had een ander thema: kamperen, observeren, woodcraft etc. Bij kamperen werd geleerd hoe je een natuurlijke shelter kon maken van takken, twijgen en bladeren. Daarnaast werden er knopen geleerd en hoe je moet vuurmaken en koken.

Het complete programma voor het kamp was als volgt:

DAG 1OpbouwSamenstelling van de patrouilles en de taakverdeling. Elk onderwerp werd uitgelegd aan de hand van voorbeelden. Patrouille leiders kregen een speciale instructie die ze door moesten geven aan hun patrouille leden
DAg 2CampingKampeer technieken. Het maken van een hut en matten. Knopen, vuur maken, koken, gezondheid. De weg vinden in een vreemde omgeving
DAG 3ObservatieHet noteren en onthouden van details ver weg en vlakbij. Sporen en tracking. Het trainen van de ogen
DAG 4WoodcraftStudie van dieren en vogels, planten, sterren etc., Het besluipen van dieren. Het observeren van mensen. Het inschatten van het karakter en de conditie van deze mensen
DAG 5RidderlijkheidEer, code van de ridders. Onbaatzuchtigheid. Moed. Liefdadigheid en spaarzaamheid. Loyaliteit aan de Koning. Verplichting om elke dag een “Goede daad” te verrichten
DAG 6EHBOHet redden van levens door vuur, verdrinking, gas, paarden, paniek, ongelukken op straat. Improvisatie met de spullen die je ter beschikking hebt. Algemene EHBO etc.
DAG 7PatriotismeKoloniale aardrijkskunde. Geschiedenis en veldslagen die gewonnen zijn door de Britten. Het marine en leger. Vlaggen en medailles. Burgerplicht. Het helpen van de politie etc.
DAG 8Sport en spelSport en competatieve spellen

De dagindeling was als volgt:

6:00 a.m.Opstaan, luchten van beddegoed, melk en beschuit
6:30 a.m.Ochtendgym
7:00 a.m.Bekendmaking van dagprogramma met demonstratie
7:30 a.m.Opruimen van kamp
7:55 a.m.Parade. Hijsen van de vlag gevolgd door gebeden. Ontbijt
9:00 a.m.Dag activiteit
12:00Wassen
12:30 p.m.Lunch
1-2:15 p.m.Rust
2:30 p.m.Dag activiteit
5:00 p.m.Thee
6:00 p.m.Kamp spellen
7:15 p.m.Omkleden
8:00 p.m.Avondeten
8:15 p.m.Kampvuur. Korte oefeningen
9:15 p.m.Gebeden
9:30 p.m.Naar bed. Lichten uit.

Baden Powell gebruikte zijn “Kudu” hoorn om iedereen wakker te maken en voor signalen; enkele korte tonen betekende “verzamelen”, een lange betekende “gereedmaken”. Het wassen was inclusief het gebruik van 2 boten en waterspelletjes. De rust na de lunch werd strict nageleefd. De kampvuur verhalen waren meestal Baden Powell’s eigen avonturen, welke ook in “Scouting voor Boys” beschreven staan.

Brownsea vandaag de dag

Het Brownsea eiland is vandaag de dag eigendom van de “National Trust” en deze beheert Brownsea Island ook. Het eiland wordt nog steeds gebruikt voor kamperen door Scouts. Scouts zijn de enigen die er mogen kamperen. De locatie van het kampeerterrein is op de oorspronkelijke locatie. Er kunnen tot 400 mensen kamperen met nog 24 die in een lodge kunnen slapen. Ook is er een winkeltje voor scouting souvenirs.


Gedenksteen van het kamp in 1907


Het winkeltje en de vlaggemast bij het Scoutingkamp op het eiland


Buste van Baden Powell op Brownsea Island